Embed HTML not available.
27
Apr

Zakaj se odločiti za lesena okna?

Les je naravni material in daje občutek topline. Odlično vpliva na počutje v prostoru. Odlično bi bilo, da bi kupec lahko odločal o izvoru lesa. Pri našem podjetju so lesena okna izdelana iz lokalne surovine, lesa naših gozdov. Največkrat uporabimo smreko zaradi odlične toplotne izolativnosti, cenovne vrednosti in dopstopnosti. Poleg smrekovega se uporablja tudi les macesna, hrasta … Pretežno uprabljamo certificirani les najvišjih kakovosti. Lepljeni profili za okna in vrata so zaradi vrste obdelave izredno stabilne oblike ter zagotavljajo izvrstno toplotno in zvočno izolacijo.
Prednosti pri nakupu lesenih oken so naslednje:
1. Naravni material
2. Lokalna surovina, lokalna izdelava
3. Nizka poraba energije
4. Vpliv na okolje
5. Toplina in domačnost
Ob ustrezni tehnologiji je vpliv na okolje minimalen. Les je obnovljiv material, hkrati pa je za izdelavo lesenega okna potrebne manj energije kot za izdelavo pvc-oken. Včasih je bila težava lesenih oken, da so na spodnjem delu, kjer se steka voda, hitreje začela propadati, kar se pri plastičnih ni dogajalo. Zdaj ni več tako. Zdaj se uporablja lepljenec in ni več krivljenja lesa kot včasih. Spodnji vzdolžniki so zaščiteni z alu-odkapi, kar pomeni, da je vsa voda, ki teče po oknu, speljana mimo lesenega dela na poličko. Lesena okna so trajna, saj ohranjajo svojo obliko in tudi desetletja dolgo ostajajo v skladu s statičnimi zahtevami, ker ima les naravno sposobnost prilagajanja temperaturnim spremembam. Lesena okna so ognjevarna, saj ima les zmožnost samozaščite in gori bistveno počasneje kot plastika.

Ob pravilnem vzdrževanju imajo lesena okna dolgo življenjsko dobo, najmanj 50 let. Za dolgo življenjsko dobo lesenih oken je potrebno pravilno vzdrževanje lesenih profilov. Vsako leto jih moramo očistiti in premazati, da osvežimo lak oziroma površino. Zaščitimo jih lahko tudi z olji. Medtem ko lak na površini lesa naredi zaščitno plast, olja prodrejo v lesne pore in s tem zavarujejo les. Najpozneje po sedmih ali osmih letih od vgradnje jih je treba tudi prebarvati, nato na tri do štiri leta. Tako vzdrževana okna lahko zdržijo celo sto let.To pomeni predvsem dobro zatesnitev stikov med okenskim profilom in zidom oziroma špaleto. V nasprotnem primeru nastajajo toplotne izgube, mogoč je tudi raz­voj plesni zaradi površinske kondenzacije vlage. Najprej je pomembno, da je gradbena odprtina primerne velikosti glede na mere okna, podlaga pa trdna, da omogoča zadost­no mehansko pritrditev. Potem je treba okno v odprtino dobro mehansko pritrditi s sidri ali vijaki in ga podpreti s podložkami in distančniki.

Naj bodo vaša okna izdelana po meri, v skladu z vašimi željami in specifikami vaše hiše ali stanovanja.

Če še vedno niste prepričani v nakup v lesena okna, pokličite nas in pomagali vam bomo pri vaši odločitvi.

Vir:http://lesindom.eu/index.php/stavbno-pohistvo/5-prednosti-lesenih-oken-ki-prepricajo/, https://deloindom.delo.si/gradim-obnavljam/stavbno-pohistvo-lesena-predvsem-za-hise-plasticna-za-stanovanja